DO STAD        Laatste     30.12.08     18h00

DOWNLOAD stadplan                        DOWNLOAD metroplan

·         De geschiedenis van Dortmund is meer dan 1000 jaar oud. Rond 880 werd de plaats voor het eerst vermeld in documenten onder de naam Throtmani. In de tiende en de elfde eeuw werd de plaats belangrijker, alhoewel er nog geen sprake is van een stad. Duitse keizers en koningen lieten in de Dortmund een onderkomen bouwen. Het verblijf van deze hooggeplaatste lieden bracht handel met zich mee. Dortmund groeide in de middeleeuwen uit tot één van de belangrijkere Hanzesteden dankzij zijn ligging aan de Hellweg, een weg die Duisburg en Magdeburg verbond. Deze locatie is gunstig geweest voor de handel.   In 2007 vierde het zijn 1125-jarige verjaardag.

·         http://www.dortmunder-stadtchronik.de/fs01.htm

 

De historische gebouwen zijn vrijwel zonder uitzondering ofwel zwaar gerestaureerd of van de kaart geveegd gedurende de Tweede Wereldoorlog.

·         In de twaalfde en de dertiende eeuw werd Dortmund een belangrijke stad. De stad kreeg in de dertiende eeuw van de keizer het recht om bier te brouwen. Export van bier is tot de dag van vandaag belangrijk voor de economie van de stad. Aan het eind van de veertiende eeuw kwamen plaatsen in de omgeving in opstand tegen de economische monopolie van de stad (1388-1389). De economie leidde onder het verzet van de omgeving. Dortmund kende een lange periode van verval met de dertig jarige oorlog als dieptepunt. Pas in de negentiende eeuw leefde de stad weer op dankzij de mijnbouw en staalindustrie. Dortmund groeide uit tot de tweede stad van het Ruhrgebied dankzij de hoogontwikkelde industrie.

·         De immense vernielingen gedurende de dertig jarige oorlog stelden niet veel voor in vergelijking met de verwoestingen van het centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er bleef haast niets overeind staan. De kerken zijn gerestaureerd. In het Museum für Kunst und Kulturgeschichte kunt u meer informatie vinden over de stad.

 

 

* Tijdens de Tweede Wereldoorlog is 98 procent van de oude binnenstad van Dortmund vernietigd. Na de oorlog werd zelfs overwogen om de stad helemaal niet meer op te bouwen. De stad heeft toeristen op een paar gerestaureerde kerken en een winkelcentrum na weinig te bieden. Het centrum bestaat grotendeels uit saaie naoorlogse architectuur. Wel kunnen liefhebbers van moderne kunst hun hart ophalen in het Museum am Ostwall, waar onder meer werken van een aantal beroemde Duitse expressionisten te zien zijn. Een biertje drinken kan er ook. In geen enkele Duitse stad wordt zoveel bier geproduceerd als in Dortmund (zo’n zeshonderd miljoen liter per jaar). Maar van de ontelbare brouwerijen die hier in het interbellum naam maakten en gedurende vijftig jaar de Duitse biermarkt beheersten, is er nu nog maar eentje over. De rest is overgenomen door de Bielefeldse Dr. Oetker.

Uit in de stad

WK 2006 stad DortmundDortmund heeft in de binnenstad leuke winkelmogelijkheden en bezit ook veel gezellige café's en restaurants. In veel horecagelegenheden heerst een echte voetbalsfeer.

De stad en haar omgeving hebben ook een aantal interessante bezienswaardigheden en attracties.


Wie tijd heeft zou een bezoek moeten brengen aan het Museum für Kunst und Kulturgeschichte. In de directe omgeving (Dortmund-Bövinghausen) is de vroegere mijn Zeche Zollern II/IV een aanrader, thans een onderdeel van het Westfälisches Industriemuseum.

 

Nu is Dortmund, de op zes na grootste stad van Duitsland en telt zo’n 600.000 inwoners. Het  ligt in het hart van het Duitse Ruhrgebied. Dortmund wordt dan ook vooral geassocieerd met industrie en het zakenleven.

Het Museum am Ostwall is misschien wel het meest belangrijke museum in het Ruhrgebied. Het herbergt een aantal permanente tentoonstellingen: schilderijen, sculpturen, objecten en foto’s uit de 20e eeuw. De entree bedraagt 3 EUR voor volwassenen en 1,50 EUR voor kinderen. Het museum is op maandag gesloten.

In het Automobilmuseum vindt u een steeds veranderende collectie van oldtimers en motorfietsen. Het museum beschikt over een geweldig restaurant. Het bier wordt hier via een aangepaste Jaguar motorfiets geschonken. Openingstijden: Ma-Vr 13:00 – 18:00 uur; Za, zo 11.00 – 18.00 uur De entree bedraagt 5 EUR voor volwassenen en 2,50 EUR voor kinderen.

Een andere geweldige bezienswaardigheid is het Brauhaus Krone am Markt. Hier kunt u genieten van Westfaalse specialiteiten, zoals Pfefferpotthast en de lokale bieren. En tijdens het diner kunt u het bierbrouwproces volgen.

Voor buitenactiviteiten kunt u terecht in het Westfalenpark, waar het hele gezin wordt vermaakt. In het prachtig ontworpen park met zijn indrukwekkende bloemperken kunt u terecht voor een picknick, spellen en concerten. In de dierentuin van Dortmund zijn meer dan 2.500 dieren te vinden, een kinderboerderij, een speeltuin en diverse restaurants en cafés. Neem tram U49 en stap bij de halte Hacheney uit. De entree bedraagt 6 EUR voor volwassenen en 3 EUR voor kinderen. Openingstijden: 09.00 - 18.30 (april tot september), 09.00 - 16.30 (november tot februari).